Oogstbericht week 37

Gepubliceerd op 11 september 2024 om 11:20

Zelfoogst*:

Rode en gele tomaten (in koelkast, 250g per persoon) 

Bleekselderij (dunne stelen) (in koelkast, 1 of 2 kleine bosjes per persoon) 

Pepertjes (in koelkast, 3 verschillende per persoon)

Sopropo (in koelkast, 1 of 2 per persoon)

Tomaten (tunnelkas, kleine kas en vak A5)

Bieten (tot 250g p.p. in vak A10 en vak A5)

Bosje kruiden: tijm, rozemarijn, lavas, munt, bieslook, oregano (in kruidentuin)

citroenverveine (in tunnelkas)

Bosje bosui (3 p.p. in vak A6)

Eetbare bloemen: Goudsbloem en Oost Indische Kers, Malva, Komkommerkruid (in bloementuin)


Inhoud krat:

Tomaten, andijvie, koolrabi, broccolini of palmkool, bleekselderij, slamix met eetbare bloemen, sopropo, pepermix 

Sopropo is een Surinaamse delicatesse. Hij wordt ook wel bittermeloen genoemd vanwege zijn bittere smaak. De zaadjes kun je niet eten, dus die moet je verwijderen voor gebruik. De bittermeloen wordt vaak versapt vanwege zijn vele vitamines. De bittere smaak kan worden verminderd door de groente een paar uur in zout water te laten weken. Hierna te gebruiken volgens de volgende recepten:

Recepten:

Gestoofde sopropo

Gevulde sopropo

Gezonde juice van sopropo

Broccolisoep

Overgerecht met broccoli

Palmkool met rijst 

 

Risotto met Palmkool

Koolrabi salade met walnoten

Koolrabi met kaassaus 

 

 

Hoe te oogsten?


Paprika, peper, komkommer, snackkomkommer: snijdt met een mesje de vrucht af bij het steeltje.

Tomaten: je kunt de vruchten plukken met je handen, de tomaten laten vanzelf los als je er zachtjes aan trekt. 

Koolrabi: kies een mooie grote uit - je kunt de knol met een mesje afsnijden bij het steeltje onder de bol, de wortels mogen in de grond blijven zitten. 

Bieten: bieten zitten in groepjes van 2-4 knollen bij elkaar. Kies uit elk groepje de grootste en trek die voorzichtig uit de aarde terwijl je de kleinere bietjes met je andere hand tegenhoudt, deze mogen nog verder groeien. 

Kruiden: kruiden oogst je door de topjes af te snijden. Of tot boven de eerste bladoksels met scheutjes. Zo groeit de plant voller en groter.

Nieuw-Zeelandse spinazie en Postelein: bij deze groente geldt ook dat je hem kunt oogsten in de toppen of tot de eerste bladoksels met nieuwe scheutjes. Zowel de stelen als het blad is in gerechten te verwerken. 

Snijbonen of sperziebonen: snijdt de grootste boontjes af bij het steeltje. 

 

 

 

 



Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.