Zelfoogst*:
Pompoen (koelkast, groot 2 persoon en klein 1 persoon)
Boerenkool (koelkast, 250g p.p. of achterste vak A11)
Aubergine (koelkast, 1 p.p.)
Paprika (tunnelkas, 2 p.p.)
Andijvie (vak , 300g p.p.)
Nieuw-Zeelandse spinazie (vak B5, 300g p.p.)
Snijbiet (vak A10, 300g p.p.)
Slamix of krop sla (vak A11 midden achterin)
Bosje kruiden: tijm, rozemarijn, bieslook, oregano (in kruidentuin)
Eetbare bloemen: Oost Indische Kers - blad is ook eetbaar, kaasjeskruid, goudsbloem (in bloementuin)
Inhoud krat:
3 en 4 persoons: Boerenkool/palmkool, scheutjesbroccoli/tomaten, pompoen, bieten, slamix met eetbare bloemen, bosje kruiden (rozemarijn, salie en tijm), ui, chayote, shiitake paddenstoelen
2 persoons: Palmkool, pompoen, bieten, aardappelen, slamix met eetbare bloemen, bosje kruiden (rozemarijn, salie en tijm), knoflook, chayote, shiitake paddenstoelen
Chayote
Chayote is familie van de komkommer en dat proef je ook! Ze komen oorspronkelijk uit Midden-Amerika, maar zijn nu in Azië heel populair. Hoewel het een fruitsoort is, wordt het veelal als groente gebruikt.
Chayotes zijn gezond. Ze bevatten nauwelijks suikers en vetten, zijn vrij rijk aan eiwitten, vezels en bepaalde belangrijke vitaminen en mineralen als foliumzuur, fosfor, kalium, vitamine C en vitamine K.
Je kunt de chayote rauw eten (heerlijk in een smoothie). Je kunt hem ook verwerken in warme gerechten of baksels. Hij is heerlijk om te wokken. Gebakken wordt de coyote fris en licht zoet van smaak.
Recepten:
Hoe te oogsten?
Paprika, peper, komkommer, snackkomkommer: snijdt met een mesje de vrucht af bij het steeltje.
Tomaten: je kunt de vruchten plukken met je handen, de tomaten laten vanzelf los als je er zachtjes aan trekt.
Koolrabi: kies een mooie grote uit - je kunt de knol met een mesje afsnijden bij het steeltje onder de bol, de wortels mogen in de grond blijven zitten.
Bieten: bieten zitten in groepjes van 2-4 knollen bij elkaar. Kies uit elk groepje de grootste en trek die voorzichtig uit de aarde terwijl je de kleinere bietjes met je andere hand tegenhoudt, deze mogen nog verder groeien.
Kruiden: kruiden oogst je door de topjes af te snijden. Of tot boven de eerste bladoksels met scheutjes. Zo groeit de plant voller en groter.
Nieuw-Zeelandse spinazie en Postelein: bij deze groente geldt ook dat je hem kunt oogsten in de toppen of tot de eerste bladoksels met nieuwe scheutjes. Zowel de stelen als het blad is in gerechten te verwerken.
Snijbonen of sperziebonen: snijdt de grootste boontjes af bij het steeltje.
Reactie plaatsen
Reacties