Zelfoogst*:
Rode kool (koelkast, groot 2 persoon en klein 1 persoon)
Popcornmais (koelkast)
Pepertjes (tunnelkas)
Raapstelen (vak A10, 300g p.p.)
Scheutjes broccoli (vak A11, paar stronkjes p.p.)
Andijvie (vak A11, 300g p.p.)
Nieuw-Zeelandse spinazie (vak B5, 300g p.p.)
Snijbiet (vak A10, 300g p.p.)
Slamix of krop sla (vak A11 midden achterin)
Bosje kruiden: bieslook, tijm, rozemarijn, bieslook, oregano (in kruidentuin)
Eetbare bloemen: Oost Indische Kers - blad is ook eetbaar, kaasjeskruid, goudsbloem (in bloementuin)
Inhoud krat:
Andijvie, boerenkool/palmkool, tomaten, cherry tomaten, paprika, pepertjes, slamix met eetbare bloemen, citroen verveine, popcornmais
Popcorn
We hadden dit jaar 3 soorten popcornmais op de tuin staan: gele, indianen (blauw achtig geel) en rood. We hebben een kleine mix kunnen maken voor jullie. De droge mais kun je tot een jaar bewaren.
Bereiding: verhit een klein laagje neutrale olie in een pan met dikke bodem en deksel op hoog vuur. Als je een of twee maiskorrels erin gooit en ze poffen vrijwel meteen, dan is de olie heet genoeg. Voeg vervolgens de mais toe aan de pan en plaats direct de deksel erop. Zodra het poffen begint zet je het vuur laag tot middelhoog. De popcorn is klaar als je bijna geen of geen poffen meer hoort. Als laatste kun je naar eigen smaak zout, honing, suiker, kaneel of een ander kruid toevoegen. Veel plezier!
Hoe te oogsten?
Paprika, peper, komkommer, snackkomkommer: snijdt met een mesje de vrucht af bij het steeltje.
Tomaten: je kunt de vruchten plukken met je handen, de tomaten laten vanzelf los als je er zachtjes aan trekt.
Koolrabi: kies een mooie grote uit - je kunt de knol met een mesje afsnijden bij het steeltje onder de bol, de wortels mogen in de grond blijven zitten.
Bieten: bieten zitten in groepjes van 2-4 knollen bij elkaar. Kies uit elk groepje de grootste en trek die voorzichtig uit de aarde terwijl je de kleinere bietjes met je andere hand tegenhoudt, deze mogen nog verder groeien.
Kruiden: kruiden oogst je door de topjes af te snijden. Of tot boven de eerste bladoksels met scheutjes. Zo groeit de plant voller en groter.
Nieuw-Zeelandse spinazie en Postelein: bij deze groente geldt ook dat je hem kunt oogsten in de toppen of tot de eerste bladoksels met nieuwe scheutjes. Zowel de stelen als het blad is in gerechten te verwerken.
Snijbonen of sperziebonen: snijdt de grootste boontjes af bij het steeltje.
Reactie plaatsen
Reacties